vineri, 22 iunie 2007

In maxim 1 LUNA ni se va termina aproape toata apa



Suntem pe cale sa primim apa cu portia, pentru ca seceta prelungita este cea mai mare din istorie, iar rezervele de apa sunt sub 80% din necesar. Meteorologii spun ca, daca nici in urmatoarea luna nu va ploua, si in mijlocul lunii iulie vor incepe restrictiile la apa potabila.


In peste 70 de localitati, fantanile au secat deja si mii de locuitori depun eforturi imense sa poata face rost de apa, cu atat mai mult cu cat este canicula. In judetul Constanta, in 32 de localitati, fantanile au secat sau au ajuns la un nivel extrem de scazut. In Tulcea sunt cinci localitati in aceasta situatie, iar in judetul Suceava 10% din fantani nu au strop de apa. In judetul Neamt, 16.000 de fantani sunt secate, iar in judetul Iasi un sfert din puturi. Situatii grave se inregistreaza si in judetele Vrancea si Vaslui, unde exista localitati fara nici o sursa de apa.

Lucia Ana Varga"In acest moment, marile orase, care se alimenteaza din lacurile de acumulare, au rezerve de 80%, dar in fiecare luna se stabileste cantitatea de apa ce poate fi folosita. Situatia este grava in mediul rural, unde alimentarea cu apa se face de la fantani. In cazul in care situatia devine critica, vom trece la planul national de restrictii. Asta inseamna ca vom reduce alimentarea cu apa in agricultura, apoi la unitatile industriale si, in cele din urma, la populatie. Nu-i exclus sa ajungem la alimentarea dupa program. Se estimeaza ca, cel putin pentru o luna, nu vor incepe restrictii in marile orase", ne-a declarat Lucia Ana Varga, secretar de stat pentru ape la Ministerul Mediului. Ea a transmis inca din 17 mai o recomandare catre prefecti sa inceapa sa faca rezerve de apa si sa asigure surse suplimentare.

"Mergem 8 km pe jos ca sa luam apa"

"Daca ti-e sete, domnisorule, ti-oi da cu placere un pahar de vin, ca la noi ii tare scumpa apa, ca-s aproape toate fantanile secate si doar una mai are intr-insa samanta de apa. Daa€™ ii departe tare, la vreo 4 km de sat si nu-i usor lucru sa mergi pana acolo cu bidoane de 10 chile dupa tine". Acestea au fost cuvintele cu care ne-a intampinat, pe ulita satului Perieni (Vaslui), nea Costica Vezdeteu, cum ii spun localnicii.

Gelu Necula ne-a aratat de unde iau apa satenii. "Toti vor sa supravietuiasca secetei si sunt gata sa se incaiere intre ei pentru o picatura de apa. Cei care cresc animale au nevoie de cel putin 500-600 litri zilnic, pentru ei si pentru adapatul vitelor. E cumplit, dar n-avem ce face", spune Gelu.

La cei 79 de ani ai sai, pe nea La aproape 12 km de Barlad, se intinde cat vezi cu ochii satul Perieni, in care mai bine de 3.500 de suflete isi poarta anevoie, zi de zi, crucea de oropsiti ai sortii. S-au nascut sub semnul unui blestem cumplit. De fiecare data cand vremea capricioasa le joaca feste si refuza cu incapatanare sa aduca deasupra satului lor nori de ploaie, seceta incepe sa-si spuna cuvantul.

O seceta cumplita, care pune la grea incercare rabdarea oamenilor si a animalelor deopotriva. Pentru a-si astampara setea, aproape 600 de oameni sunt nevoiti sa strabata zilnic 8 km pana la singura fantana din catun in care mai exista apa. Nu putini dintre ei se intorc acasa, dupa un drum istovitor, fara o picatura de apa.

"Daca vrei sa apuci sa iei apa, trebuie sa te scoli cu noaptea in cap, pe la vreo 4, ca sa fii printre primii la fantana. Ca daca iau toti cate 300-400 de litri o data, nu-i de mirare ca, pe seara, nu mai e strop de apa in fantana", marturiseste Gelu Necula (36 de ani).

Vasile Movila (64 ani) si se numara printre cei mai vechi locuitori ai satului. "Sunt din a€™67 aici. Am prins multe veri secetoase, dar nici una ca cea de acum. Sunt peste 30 de fantani in localitate. Una singura, din vale, a rezistat vipiei si inca mai are apa. In deal, nu mai gasesti samanta de apa. Totul e mort. De dimineata pana seara, pe ulita satului vezi numai carute sau oameni cu galeti in mana. Toti au aceeasi destinatie: spre fantana", ni se confeseaza Vasile.

"Cea mai mare seceta din istoria Romaniei"

"Pe termen lung, cantitatea de precipitatii din lunile iunie si iulie poate ajunge si la 40 de litri pe metru patrat, dar numai punctual si nu vor ameliora seceta. In momentul de fata, seceta

din acest an este cea mai puternica inregistrata in Romania, adica mai accentuata decat cea din anii '46 - '47", a spus Ion Sandu, directorul ANM.

Doar cateva ploi, pana la toamna

Ion Sandu, director ANMMeteorologii au refacut prognozele pentru aceasta vara, cu unele si mai ingrijoratoare: doar cateva "ploicele" pana in toamna.

IUNIE. O situatie inca buna, cu ceva ploi in centrul, nordul si sud-vestul tarii. In schimb, in Dobrogea, Muntenia, Moldova si sud-estul Olteniei, seceta va fi puternica si temperaturile vor fi mult peste 310C.

IULIE. Situatia devine grava in aproape toata tara. Apa din sol si din lacurile de acumulare va scadea la cote nemaiintalnite in ultimii 60 de ani. Culturile de porumb, floarea-soarelui si grau pot fi total calamitate.

AUGUST. Luna va fi la fel de secetoasa, cu putine precipitatii, ceea ce va agrava situatia alimentarii cu apa, inclusiv a populatiei. Seceta din sol va deveni dramatica pentru toate culturile.

Niciun comentariu: