vineri, 22 iunie 2007

Oameni bolnavi care isi inchiriaza proprii copii



Are cinci ani şi o cheamă Elena. În miez de noapte vindea trandafiri cu zece lei firul pe terasele din Mamaia. Nu ştie să dea restul şi încă mai stâlceşte cuvintele printre dinţişorii mici de lapte. În urma sesizărilor făcute de jurnalişti, Poliţia şi Protecţia Copilului au intervenit împreună în acest caz.


La 18 iunie a.c. am primit pe adresa de e-mail copiidisparuti@jurnalul.ro următorul mesaj. "Am găsit pe net această adresă şi cred că dumneavoastră mă pot adresa în legătură cu ceea ce am văzut în staţiunea Mamaia: o fetiţă blonduţă, slăbuţă, de vreo patru anişori, speriată, tot încerca să vândă flori persoanelor prezente la diferite terase! Prima dată m-a frapat faptul că un copil atât de mic este pus să muncească..., apoi am urmărit-o şi am constatat că era supravegheată de la distanţă de două tinere ţigănci, care chefuiau pe o bancă şi care i-au luat copilei şi îngheţata pe care o primise de la un trecător milos, apoi au trimis-o pe altă terasă. (…) Acel copil poate fi unul răpit, unul abandonat sau poate unul vândut de părinţi! (…) Oamenii văd, compătimesc sau, veniţi în sejur, nu vor să-şi strice cheful... e inuman! Copilul acela suferă şi simt că avem mâinile legate (…) Vă rog din suflet, dacă ştiţi o cale de intervenţie, ajutaţi-o! Trebuie să existe o organizaţie, ceva, cineva care să urmărească, să monitorizeze şi să intervină în aceste cazuri! Şi eu am copil şi vreau să-i ofer o viaţă frumoasă... oare acea fetiţă nu are aceleaşi drepturi? (…)" Pentru că în ţara asta cei care fac fapte bune nu primesc întotdeauna doar aplauze, o să-i dăm semnatarei doar prenumele, Mariana.


NU-I TREABA NOASTRĂ! În astfel de situaţii, primul gând care-ţi vine în minte este să suni la apelul unic de urgenţă. Şi Mariana a sunat la 112, semnalând cazul. "Dar de acolo ni s-a spus că ei nu au ce să facă, pentru că nu au de unde să ştie dacă e sau nu copilul ţigăncii!!! Faptul că un copilaş de patru-cinci anişori este ţinut treaz la miezul nopţii şi pus să muncească (ceea ce este pedepsit prin lege) nu a fost un motiv?", se întreba femeia, intrigată. A sunat şi la Telefonul Copilului, dar i-a răspuns mereu doar tonul de ocupat.


În aceeaşi seară am mers în Mamaia şi-am găsit fetiţa. Micuţă, de-abia i se iţeşte capul deasupra meselor, blondă, cu părul strâns în codiţe. Era miezul nopţii, iar ea umbla printre mese întrebând: "Cumperi?". Încă mai stâlceşte cuvintele. Ia banii doar dacă recunoaşte bancnota de zece lei sau pe cea de cinci lei. Dacă-i dai una de 50 de lei începe să strige la tine:
"Du-te şi ţchimbă!". Pentru că nu ştie să dea restul. O cheamă Elena şi vinde trandafiri cu 10 lei firul.
În seara cu pricina era în zona Castel-Cazino. A intrat, s-a dus conştiincioasă la fiecare masă, a reuşit să vândă un singur trandafir, apoi a ieşit. Am văzut-o îndreptându-se spre o bancă pe care stăteau două tinere ţigănci. Le-a dat banii şi au plecat împreună mai departe spre următoarea terasă. Fetiţei îi era sete, iar una dintre femei i-a dat o sticlă de cola din care micuţa a băut pe săturate. Probabil că doar cofeina din suc o mai ţinea trează la ora aia. I-am făcut doar o fotografie. Ea, cu florile în braţe, printre mese, înconjurată de noapte. Era dovada de care aveam nevoie pentru a-i convinge pe oamenii legii să intervină în acest caz.


FLAGRANTUL. A doua zi am început să dăm telefoane. La Telefonul Copilului, nici o şansă. Am aflat că mai există un număr pe care-l are fiecare judeţ alocat pentru copii: 983. Acolo o doamnă a notat sesizarea şi a spus că o va trimite mai departe. Când, nu se ştie… Conform Legii 272/2004, art. 87, exploatarea copilului prin muncă e o infracţiune în România. Măcar teoretic… Am cerut ajutorul celor de la Poliţia Mamaia şi de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Constanţa. Spre seară s-a format o echipă care a plecat pe faleză în căutarea micuţei: poliţişti, un inspector pe protecţia copilului şi reporteri.


Era încă devreme, ora 21:00. Dar fetiţa intrase deja în tură, la Vega, în capătul nordic al Mamaiei. Totul fusese calculat de florărese, terasele de acolo se golesc mai repede, turiştii orientându-se apoi spre centrul Mamaiei – Cazinoul. Un subcomisar al IJP Constanţa şi inspectorul pe protecţia copilulu au urmărit-o pe Elena până spre REX. Fetiţa intra cu flori, ieşea şi îşi continua drumul, de data asta fiind însoţită de trei ţigănci. Echipa noastră a căutat-o tot în zona Cazino şi prin furnicarul de-acolo am putut găsi alte trei fetiţe cu flori în braţe, şi ele urmărite de departe de însoţitorii lor. Copiii vin la tine, te-ntreabă candid: "Vrei o floare?" şi-ţi tot repetă asta, indiferent ce le-ai întreba. E adevărat, celelalte sunt ceva mai mari, de opt-nouă ani, unele blonde, altele vopsite ca să pară blonde. Marketing – românii sunt mai impresionabili şi mai darnici cu copiii majoritarilor. Cele trei femei care o însoţeau pe Elena şi o aşteptau în locuri ferite de ochii turiştilor au fost ridicate de oamenii legii şi duse la secţia de poliţie din Mamaia.


A CUI E FETIŢA? "Da’ de ce ne-aţi luat pe noi? Că mai sunt o grămadă!", ne-a luat una din florărese la întrebări. "Aţi văzut că este blondă, moldoveancă de-a voastră, că nu-i ţigancă ca noi şi de-aia, nu? Păi mă-sa nu-i ţigancă, dar soacră-mea a crescut-o de la 8 ani, a luat-o dintr-un cămin, că era părăsită de părinţi." Deci a fost adoptată? "Ei, nu! A găsit-o pe stradă, c-o părăsiseră părinţii", răspunde ţinganca.

Din cercetări făcute de poliţie a reieşit că mama micuţei, care stătea acasă, o trimitea pe fetiţă la produs cu cele trei supraveghetoare. Pentru că, zice ea, mai are acasă un copil de 1 an şi şapte luni, orb. "Stăm cu chirie şi trebuie să trăim dintr-o alocaţie. De unde?." Poliţiştii susţin însă că părinţii fetei trăiesc în condiţii mai mult decât decente. Iar într-una din fotografiile făcute de noi se vede un lănţişor de aur la gâtul Elenei.


Sub ameninţarea că, dacă o mai închiriază florăreselor, copila îi va fi luată, mama ei, Irina P., a dat o declaraţie prin care şi-a luat angajamentul că nu o va mai trimite niciodată să muncească. Şi-a plecat cu fetiţa acasă, agăţată strâns de gâtul ei. În urma raportului întocmit de inspector, DPC Constanţa a dispus o anchetă socială de urgenţă la domiciliul fetiţei şi intrarea mamei într-un program de consiliere. Ce-au păţit cele trei ţigănci? După câteva ore de cercetări au primit o amendă de 50 de lei pentru comercializarea de produse fără autorizaţie, conform Legii 12/1990…

La poliţie

Nici una dintre florărese nu avea la ea vreun act de identitate. La început, femeile au spus că au luat-o cu ele pe Elena, pentru că "n-are cu cine să stea acasă, mama ei e plecată cu surioara mai mică la Bucureşti". La percheziţie, poliţiştii au găsit asupra lor 1.500.000 de lei. Şi abia de-acum încolo venea grosul. Bani pentru care, din câte am văzut noi, doar fetiţa a muncit. La interogatoriu, cele trei au început să-şi schimbe declaraţiile. Ba că s-au
întâlnit întâmplător în Mamaia şi că fiecare îşi vinde florile ei, ba că fetiţei îi place să facă asta şi că "ea oricum nu se culcă înainte de ora 5 dimineaţa!". Ospătarii din zona Cazinoului ne spuseseră că au văzut-o şi în anii precedenţi pe Elena. "Fetiţa vine de vreo trei ani aici cu flori. Era cât florile."

Sursa: www.jurnalul.ro

In maxim 1 LUNA ni se va termina aproape toata apa



Suntem pe cale sa primim apa cu portia, pentru ca seceta prelungita este cea mai mare din istorie, iar rezervele de apa sunt sub 80% din necesar. Meteorologii spun ca, daca nici in urmatoarea luna nu va ploua, si in mijlocul lunii iulie vor incepe restrictiile la apa potabila.


In peste 70 de localitati, fantanile au secat deja si mii de locuitori depun eforturi imense sa poata face rost de apa, cu atat mai mult cu cat este canicula. In judetul Constanta, in 32 de localitati, fantanile au secat sau au ajuns la un nivel extrem de scazut. In Tulcea sunt cinci localitati in aceasta situatie, iar in judetul Suceava 10% din fantani nu au strop de apa. In judetul Neamt, 16.000 de fantani sunt secate, iar in judetul Iasi un sfert din puturi. Situatii grave se inregistreaza si in judetele Vrancea si Vaslui, unde exista localitati fara nici o sursa de apa.

Lucia Ana Varga"In acest moment, marile orase, care se alimenteaza din lacurile de acumulare, au rezerve de 80%, dar in fiecare luna se stabileste cantitatea de apa ce poate fi folosita. Situatia este grava in mediul rural, unde alimentarea cu apa se face de la fantani. In cazul in care situatia devine critica, vom trece la planul national de restrictii. Asta inseamna ca vom reduce alimentarea cu apa in agricultura, apoi la unitatile industriale si, in cele din urma, la populatie. Nu-i exclus sa ajungem la alimentarea dupa program. Se estimeaza ca, cel putin pentru o luna, nu vor incepe restrictii in marile orase", ne-a declarat Lucia Ana Varga, secretar de stat pentru ape la Ministerul Mediului. Ea a transmis inca din 17 mai o recomandare catre prefecti sa inceapa sa faca rezerve de apa si sa asigure surse suplimentare.

"Mergem 8 km pe jos ca sa luam apa"

"Daca ti-e sete, domnisorule, ti-oi da cu placere un pahar de vin, ca la noi ii tare scumpa apa, ca-s aproape toate fantanile secate si doar una mai are intr-insa samanta de apa. Daa€™ ii departe tare, la vreo 4 km de sat si nu-i usor lucru sa mergi pana acolo cu bidoane de 10 chile dupa tine". Acestea au fost cuvintele cu care ne-a intampinat, pe ulita satului Perieni (Vaslui), nea Costica Vezdeteu, cum ii spun localnicii.

Gelu Necula ne-a aratat de unde iau apa satenii. "Toti vor sa supravietuiasca secetei si sunt gata sa se incaiere intre ei pentru o picatura de apa. Cei care cresc animale au nevoie de cel putin 500-600 litri zilnic, pentru ei si pentru adapatul vitelor. E cumplit, dar n-avem ce face", spune Gelu.

La cei 79 de ani ai sai, pe nea La aproape 12 km de Barlad, se intinde cat vezi cu ochii satul Perieni, in care mai bine de 3.500 de suflete isi poarta anevoie, zi de zi, crucea de oropsiti ai sortii. S-au nascut sub semnul unui blestem cumplit. De fiecare data cand vremea capricioasa le joaca feste si refuza cu incapatanare sa aduca deasupra satului lor nori de ploaie, seceta incepe sa-si spuna cuvantul.

O seceta cumplita, care pune la grea incercare rabdarea oamenilor si a animalelor deopotriva. Pentru a-si astampara setea, aproape 600 de oameni sunt nevoiti sa strabata zilnic 8 km pana la singura fantana din catun in care mai exista apa. Nu putini dintre ei se intorc acasa, dupa un drum istovitor, fara o picatura de apa.

"Daca vrei sa apuci sa iei apa, trebuie sa te scoli cu noaptea in cap, pe la vreo 4, ca sa fii printre primii la fantana. Ca daca iau toti cate 300-400 de litri o data, nu-i de mirare ca, pe seara, nu mai e strop de apa in fantana", marturiseste Gelu Necula (36 de ani).

Vasile Movila (64 ani) si se numara printre cei mai vechi locuitori ai satului. "Sunt din a€™67 aici. Am prins multe veri secetoase, dar nici una ca cea de acum. Sunt peste 30 de fantani in localitate. Una singura, din vale, a rezistat vipiei si inca mai are apa. In deal, nu mai gasesti samanta de apa. Totul e mort. De dimineata pana seara, pe ulita satului vezi numai carute sau oameni cu galeti in mana. Toti au aceeasi destinatie: spre fantana", ni se confeseaza Vasile.

"Cea mai mare seceta din istoria Romaniei"

"Pe termen lung, cantitatea de precipitatii din lunile iunie si iulie poate ajunge si la 40 de litri pe metru patrat, dar numai punctual si nu vor ameliora seceta. In momentul de fata, seceta

din acest an este cea mai puternica inregistrata in Romania, adica mai accentuata decat cea din anii '46 - '47", a spus Ion Sandu, directorul ANM.

Doar cateva ploi, pana la toamna

Ion Sandu, director ANMMeteorologii au refacut prognozele pentru aceasta vara, cu unele si mai ingrijoratoare: doar cateva "ploicele" pana in toamna.

IUNIE. O situatie inca buna, cu ceva ploi in centrul, nordul si sud-vestul tarii. In schimb, in Dobrogea, Muntenia, Moldova si sud-estul Olteniei, seceta va fi puternica si temperaturile vor fi mult peste 310C.

IULIE. Situatia devine grava in aproape toata tara. Apa din sol si din lacurile de acumulare va scadea la cote nemaiintalnite in ultimii 60 de ani. Culturile de porumb, floarea-soarelui si grau pot fi total calamitate.

AUGUST. Luna va fi la fel de secetoasa, cu putine precipitatii, ceea ce va agrava situatia alimentarii cu apa, inclusiv a populatiei. Seceta din sol va deveni dramatica pentru toate culturile.