marți, 19 iunie 2007

Faceti cat mai multe dusuri si feriti-va sa iesiti afara intre orele 12-17



Temperaturi mai mari de 35 de grade. Asta ne asteapta in urmatoarele zile. Pentru a trece cu bine de aceasta perioada caniculara, trebuie sa aveti grija si sa luati cateva masuri de protectie. Iata ce puteti face pentru a trece mai usor de zilele cu temperaturi ridicate, potrivit specialistilor contactati de ziarul Libertatea.

-Hidratati-va corect. Hidratarea organismului este foarte importanta deoarece in perioadele caniculare corpul elimina, prin transpiratie, foarte multa apa, saruri minerale si vitamine. In acest sens este indicat sa consumati cat mai multe lichide. ?Sunt recomandati 2-4 litri pe zi, in functie de varsta si activitate, insa cel mai bine este sa ne hidratam cu legume si fructe zemoase care hranesc foarte bine organismul', ne-au spus specialistii.

-Evitati bauturile foarte reci, care favorizeaza transpiratia in exces, si cele alcoolice, care duc la vasodilatatie.

- Mancarea solida, grea, cu multe calorii, trebuie inlocuita cu multe salate ori supe si ciorbe racoroase, de legume.

-Evitati pe cat posibil sa iesiti afara la orele pranzului. ?Cei mai sensibili sunt copiii foarte mici sau batranii. Ei trebuie sa evite expunerea directa la soare, intre ora 10.00 si pana la apus', ne-au mai spus specialistii. Daca totusi iesiti afara este indicat sa va protejati capul cu o palarie sau o sapca si de asemenea sa va imbracati cu haine din materiale naturale, usoare, de bumbac sau de in, in culori deschise. Nu uitati nici ochelarii de soare!

-Daca stati in casa este bine sa aerisiti dimineata si sa tineti geamurile inchise la amiaza si seara cand temperatura de afara poate fi mai mare decat cea din interior.

-De asemenea, este bine sa faceti cat mai multe dusuri, dar nu reci, ci la temperatura camerei.

-In cazul in care ati stat mai mult in soare si aveti stari de rau, ameteli, probleme de respiratie sau dureri in piept, chemati urgent Salvarea.

Ce prevede Codul muncii

Angajatorii sunt obligati sa creeze angajatilor conditiile speciale desfasurarii activitatii in cazul in care temperatura depaseste 37 de grade Celsius timp de trei zile consecutiv. In acest sens, Ordonanta de Urgenta 99 din 29 iunie 2000 prevede ca fiecare angajat trebuie sa primeasca zilnic 2-4 litri de apa. 'Acolo unde acest lucru nu este posibil angajatorii vor lua, de comun acord cu reprezentantii salariatilor, masuri de reducere a duratei zilei de lucru, de esalonare pe doua perioade a zilei de lucru, pana la ora 11.00 si dupa ora 17.00 sau chiar intreruperea lucrului', ne-a declarat Adina Croitoru, purtator de cuvant al Ministerului Muncii. Patronii care nu respecta aceste obligatii pe timp de canicula risca amenzi de pana la 2.500 de lei.

Se anunta temperaturi de peste 35 de grade

Meteorologii prognozeaza pentru aceste zile vreme caniculara, cu cer variabil. Astfel, pana joi, cel putin, vremea va fi extrem de calda. Datele de observatie ale Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) arata ca in acest an vom avea parte de mai multe zile consecutive in care temperatura maxima poate depasi 35 de grade Celsius. 'Aceasta inseamna ca vor fi mai multe zile caniculare. Definitia pentru canicula este data de temperatura care este peste 35 de grade. Tot ce trece de acest prag termic inseamna canicula', ne-a declarat dr. Roxana Bojariu, climatolog in cadrul ANM.

Sursa: www.libertatea.ro

Niciun comentariu: