marți, 19 iunie 2007

Icoanele Sfinte scoase din institutiile de invatamant



Curtea de Apel Bucuresti a decis ieri ca pozitia exprimata de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii care a solicitat scoaterea din scoli a simbolurilor religioase este corecta si ca atare ea trebuie pusa in aplicare.

In urma hotararii Curtii de Apel, Ministerul Educatiei va trebui sa elaboreze norme interne prin care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase in scoli. Disputa legata de acest subiect a fost declansata in august 2006, atunci cand profesorul buzoian Emil Moise cerea presedintelui CNCD sa dispuna "anularea situatiei discriminatorii create prin prezenta obstinanta a simbolurilor religioase in holurile, cancelariile si salile de clasa - in afara orei facultative de Religie - ale Liceului de arta Margareta Sterian din Buzau", unde invata fiica sa, Teodora Moise, cat si in toate unitatile publice de invatamant din judetul Buzau.

DISCRIMINARE


Profesorul Emil Moise sustinea atunci ca predarea religiei in institutiile de invatamant publice constituie o discriminare impotriva persoanelor agnostice sau de alta confesiune decat aceea careia ii apartin simbolurile religioase expuse in scoala. Mai mult el considera prezenta icoanelor si o incalcare a dreptului fundamental la egalitatea de sanse, "deoarece prin acceptarea simbolurilor religioase unitatile publice isi asuma transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectiva".

Sursa: www.ziarulcn.com

Niciun comentariu: